A nagyvázsonyi Kinizsi Vár romjai

A nagyvázsonyi Kinizsi vár nevét leghíresebb lakójáról, Kinizsi Pálról kapta. A XV. századi palota kezdetben csupán lakóépületként funkcionált, de miután Kinizsi kezére került nagy mértékben átalakult. Az építményhez tornyokat és több emeletes, megerősített kaput csatoltak. A falakba ágyúállásokat építettek és lőréseket vágtak. Ma már egy igazi robosztus erődítmény áll előttünk. 

Az Öregtorony és a Barbakán
A Kinizsi vár gyönyörű környezetben, a Balaton-felvidéken fekszik. Az épület csupán 10 km-re található a Balaton partjaitól, így nagyszerű kirándulóhely egy borúsabb napon. A várat meglátva talán az a legfurcsább, hogy legtöbb társával ellentétben nem sziklaoromra vagy dombtetőre, hanem szinte teljesen lapos területre épült. A terület gazdag forrásokban, ezért a vár lakói számára az ivóvíz mindig biztosítva volt. A várfalak között lévő felvonóhíd alatt ma is kis patak csordogál. 

Az emeletes lakótorony
A felvonóhíd és a patak




















A ma már romos vár eredeti állapota az épület öregtornyában kialakított termekben tekinthető meg. A több emeletet felölelő állandó kiállításon a nagy méretű vármaketten kívül páncélokat, fegyvereket és viaszfigurákat is megcsodálhatunk. A vártorony tetejére felmászva elénk tárul a környék panorámája. Kis falvak, szántóföldek, és dombok uralják a nyugalmat sugárzó tájat. A magasból jól látszanak a lakótornyot övező magas kőfalak, és a mély várárok is. 

A várfalak
A Kinizsi várban rendszeresen szerveznek programokat is. Ezek közül a leglátogatottabb a Középkori Várjátékok, amelyet nyáron naponta szerveznek. Ritkábban ugyan, de kisebb színdarabok és koncertek is rendszeresen helyet kapnak az épületben. Közvetlenül a vár mellett áll a Néprajzi Múzeum és a Posta Múzeum, ezekbe a várral kombinált belépőket is válthatunk. Szintén a várdombon áll a XVIII. századi Nagyvázsonyi vári templom és a hozzá tartozó fa harangláb. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése