A Regéci vár

A vár romjai a déli toronyból
A Regéci várrom a Zemplén újabb kihagyhatatlan gyöngyszeme. A 639 méteres magaslaton álló építményt egy rossz minőségű erdei úton érhetjük el, ami bár személygépkocsival is járható, de inkább terepjáróknak való. A kátyús, néhol murvás útfelületet néhány hajtűkanyar teszi érdekesebbé. Az út amúgy gyönyörű erdőben halad, hatalmas fákkal, friss levegővel, így egy hosszabb kirándulás esetén érdemes fontolóra venni a gyalogos látogatást. A vár bejáratához felérve parkolót és nem túl biztató illatokat árasztó, fából ácsolt mellékhelyiséget is találunk a természet lágy ölén.

A várkapu
Kalandos átjáró vezet a romokhoz




















A fák közül a sasfészek melletti tisztásra kiérve máris megcsodálhatjuk az elmaradhatatlan panorámát. A várfal kívülről is körbejárható egy szakaszon, ám erre különösebb érdekességeket nem találtunk. A bejárat felénk tornyosuló kapuja egy tüneményes, szűk lépcsősort rejt. A sötétben tapogatózva bal oldalon egy üresen álló, sötét üreget is megpillanthatunk. A lépcsők a palota maradványaihoz vezetnek, ahonnan balra indulva újabb lépcsőkön érjük el a Felsővárat az északi bástyával. A regéci vár feltárása és helyreállítása már 15. évét éli és jelenleg is zajlik, így egy ásatás kellős közelébe csöppenünk. A helyreállítás az északi bástyától indulva kezdődött, és jelenleg valahol az épület közepénél tart. Ennek megfelelően először a legjobb állapotú területekre jutunk. A vár egykoron pompás épület volt. A Felsővár aljában található palota ékessége például egy csempékkel díszített fogadószoba volt, ebben nyűgözték le az egykoron itt lakó Rákócziak vendégeiket. A vár északi bástyájának helyén már 1300 körül is állt egy kezdetleges épület. A vár kibővítése a Rákócziakhoz kapcsolódik, a várkastély alattuk élte fénykorát. Kövein lépkedve eszünkbe juthat, hogy I. és II. Rákóczi Ferencz és Zrínyi Ilona nyomdokaiban járunk. Sajnos a várat később felrobbantották.

A várudvar és a déli torony az egyik konyhából
A Felsővár udvarából a várfalra felkapaszkodva újból elénk tárul a már ismert panoráma. Erdővel borított dombokra és apró falvakra tekinthetünk le. Jelenleg az épület legrégebbi részében járunk, amely az Öregtorony nevet kapta. Már csak egy lépcsősort kell megmásznunk az északi bástyáig, amelynek aljából nagyszerűen beláthatjuk a déli bástyáig húzódó várudvart. Itt találjuk a kör alakú Rondellát is, amely védelmi szerepet látott el. Lemászva a lépcsőkön újra a Felsővár udvarába jutunk, ahonnan a déli bástya irányába indulva a konyhába vezet az út. A várnak több konyhája is volt, amelyeket a lakosság hierarchiája szerint osztottak fel, egyesekben csak az uraknak főztek, másokban pedig csak a személyzetnek. A konyhával szemben találjuk a palotaépület maradványait. Boltíves ajtónyílásokon keresztül sétálhatunk végig a kőszobákon, amelyek egyikében egy érdekes információs táblára bukkanunk. Az egyik teremben ugyanis a régészeti feltárások során egy sírra bukkantak. Az egy idősebb és egy fiatalabb férfi maradványait rejtő gödör valószínűleg az illetők halálának eltussolása céljából került ide, a várban ugyanis tilos volt a temetkezés.

Látkép a várudvarra az Öregtoronyból 
A palota termei




















A palotával szemben a konyha mellett áll a pince, amelyet hatalmas boltív fed be. A helység azonban nem borok tárolására, hanem fegyverraktárként szolgált. A várudvar közepén még egy érdekességet fedezhetünk fel. Az első pillantásra kútnak látszó gödör tömlöcként szolgált. A szűk nyíláson beeresztett elítéltek számára szinte esélytelen volt a menekülés. Az előttünk égbe meredő déli torony felé sétálva a vár egy szinte még érintetlen darabját láthatjuk, amely további feltárásra vár. A bástyát egy meredek lépcsősoron közelíthetjük meg. A rézsútosan álló, egyenetlen talajon sétálva élvezhetjük a vár látványát és a körpanorámát a csodás erdőségekre. Az egykor büszke épület főúri romjai már most is megérnek egy kirándulást. Kíváncsian várom azonban, hogy mi minden kerül még elő a föld alól a jövőben. Érdemes megnézegetni a vár honlapján a feltárásokat bemutató képeket. Lenyűgöző a folyamat, ahogy az épület hihetetlenül romos eredetijéből lassan kibontakozik a mai formája. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése