Az esztergomi Búbánatvölgy tavai

Kilátás a Szamár-hegyre a Dédai és a Kerek-tó között sétálva
A Búbánatvölgy Esztergom egyik nyaralóövezete, amely főként négy taváról nevezetes. A vadregényes környezetben egymás mellett elhelyezkedő vizek mentén aszfaltút vezet végig, így ez a séta esős időben is nagyszerű alternatíva lehet, ha nem szeretnénk összesarazni magunkat. A tavak mesterségesen lettek kialakítva, 1962-től majd húsz éven át folyamatosan, egymás után. A 11-es főútról tábla jelzi, hogy merre kell lekanyarodnunk. Az erdős, ritkásan lakott területre érve nem kell sokat várnunk, amíg felbukkan a sorban első Halastó. Az autóból már itt érdemes kiszállni, és gyalogosan továbbsétálni, mivel csak így fedezhetjük fel igazán ezt a nyugodt, idilli vidéket.  

Vadvirágok a Halastó partján
Zsilip a Halastó végében


























A Halastó nádassal körülvett vízfelülete mentén megannyi virág nyílik. Fehér, lila és citromsárga vadvirágok színesítik a zöld növényzetet, rajtuk virágpor után kutatnak a hangosan zümmögő bogarak. A nádason átpillantva láthatjuk, hogy a fekete víztükrön apró vízinövények úsznak, a tó belsejében pedig néhol nádasszigetek alakultak ki. A nap fénye szikrázik a vízen, a messzeségben pedig valahol halk vízcsobogás hallatszik. Elindulunk a hang irányába, nem messze egy zsilipet fedezünk fel, amelyen lustán csordogál át a már patakká keskenyedett vízsugár. A tavat megkerülve újabb nyaralók mellett vezet a murvás mellékút, majd egy töltésen visz vissza a túlpartra. Itt máris megcsodálhatjuk a következő tavat is, amely a Mini-tó nevet kapta. A méreteiben valóban kicsi állóvíz a legöregebb a tavak közül, ezt építették meg először. A Halastó buja élővilágával ellentétben egy sima vízfelületet látunk, amelyet ezüstös levelű vízparti fák vesznek körbe. A fák képe megjelenik a tó víztükrén is, néha lassan fodrozódik rajta egy-két hullám. A Mini-tó melletti Fürdő-tavat nehéz megközelíteni a vastag növénytakaró miatt, így arra csak messziről vetettünk egy pillantást. 

A Kerek-tó partja
Büfé a Kerek-tónál
Kisebb sétával érjük el a sorban következő Kerek-tavat, amely a legnagyobb a Búbánatvölgy tavai közül. A vizet füves rét veszi körbe, ahol két parkoló, fa asztalok és padok, büfé, tűzrakóhely és mellékhelyiség szolgálja a horgászok és pihenni vágyók kényelmét. A bejáratnál információs tábla hívja fel a figyelmet a tó természeti értékeire, mi szerint mind növény, mind állatvilága kiemelt védelmet élvez. A part menti nádas mellett mocsári növényfajokat fedezhetünk fel, úgy mint a vidrafű, tőzegpáfrány vagy a hússzínű ujjaskosbor. Az itt élő béka- és siklófajok mellett pedig kiemelendő jelentőségű a tóban időnként megforduló vidra, illetve a vízben élő német bucó nevű halfaj. Ez egy nagyon ritka, hazánkban fokozottan védett, bennszülött halfajta, amelynek eszmei értéke 100.000 Ft.

Stég a Dédai-tavon
A Búbánatvölgy tavaitól nem messze fekszik még egy horgásztó, amelyhez mindenképpen érdemes elsétálnunk, ha már erre járunk. A Kerek-tó mellett már tábla jelzi a helyes irányt a talán még idillibb és meghittebb környezetben fekvő Dédai-tóhoz. Az aszfaltútról leágazó földút a nyári hőségben annyira kiszárad, hogy a Kisalföld homokbuckáin érezhetjük magunkat. Lapos úton kanyarogva érjük el a bejárat melletti parkolót. A tó környékét itt is gyönyörűen kiépítették, több stég és pad is kialakításra került. A dombokkal övezett tó partján barangolva élvezhetjük a közelben nyújtózó Szamár-hegy látványát. A 307 méteres magaslat lábát vadvirágos rétek övezik, a csúcsra felkapaszkodva pedig csodás panoráma tárul elénk.

Idilli táj a Dédai-tónál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése