Villányi-hegység: Szársomlyó

Útvonal: Nagyharsányi szoborpark - Szársomlyó - Nagyharsányi szoborpark

Kilátás a Szársomlyóra a Siklósi várból

A Szársomlyó 442 méteres magasságával a Villányi-hegység legmagasabb pontja. A Villányi-hegység országunk legdélibb hegysége, a Duna-Dráva Nemzeti Park része. Megközelíteni legkönnyebben Villány mellől, a Nagyharsányi szoborpark parkolójából lehet. A magaslatra csak vezetővel lehet felmenni szervezett túra keretében. A szakvezetéses kirándulás hossza 5 km, időtartama 3 óra, és belépődíjat kell érte fizetni, amellyel a szoborpark is ingyenesen megtekinthető. 

A hegy sajátos formájának köszönhetően déli lejtőin különleges mikroklímával rendelkezik. E mediterrán jelleget mutató klíma következtében rengeteg ritka növényfajnak ad otthont, ezekből négy csak itt fordul elő az egész országban. Egyik közülük a magyar kikerics, ami február-március környékén bontja fehér virágait, azonban enyhébb teleken előfordulhat, hogy már december-januárban is megjelennek az első virágok.   

Villány szőlőföldjei
A hegy keleti oldalában egykoron kőfejtő működött, ma ennek a helyén tekinthetjük meg a Nagyharsányi Szoborparkot, ami 1967-ben került kialakításra. A parkban nagyrészt a környék kőzeteiből készült nonfiguratív művek láthatóak. A parkolóból a kőfejtő jobb oldalán található vékony, meredek ösvényen kezdünk felkapaszkodni. A magaslatról megcsodálhatjuk Villányt és a környező szőlőföldeket. 

Innen már egy kellemesebb, kevésbé meredek út visz fel a hegy gerincén a csúcson található tisztásra. Az utat végig szúrós aljnövényzet borítja, így a zoknink és nadrágunk is tele lett apró bogáncsszerű képződményekkel, mire a tanösvény végére értünk. A magaslatról megcsodálhatjuk a környék településeit és a Villányi-hegység vonulatait. Visszafelé ugyanezen az ösvényen ereszkedünk le a kiindulási ponthoz.

Panoráma a Szársomlyóról



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése